Осигуряват 500 безработни по регионални програми
Осигуряват 500 безработни по регионални програми / netinfo

13 регионални програми за заетост и обучение разгледа и одобри Комисията по заетост Областния съвет за развитие на област Хасково разгледа и одобри днес 13 предложения за Регионални програми за заетост и обучение, съобщиха от областната администрация. Те са разработени в изпълнение на чл. 31 от Закона за насърчаване на заетостта, които ще бъдат представени за включване в Националния план за действие по заетостта през 2014 година.

Подадените предложения са свързани общо с обучение на 74 лица и осигуряване на заетост на 521 регистрирани безработни лица. Общо необходимите средства за всичките 13 регионални програми са 1 942 349,48 лв., като от държавния бюджет се искат 1 856 276,48 лв.

Регионални програми за заетост са разработили областната администрация в Хасково, общините Маджарово, Димитровград, Ивайловград, Свиленград, Стамболово, Тополовград, Минерални бани, Хасково. Програми имат и някои предприятия в областта.

Тази година са подадени с осем повече регионални програми от миналата, когато са били само пет, като основна причина за това са променените критерии и по-големия интерес, проявен към програмите през тази година. Последващата процедура по оценка на предложенията, след представянето им в социалното министерство, включва разглеждане от Комисия за оценка и подбор на представените програми. Програмите ще се оценяват по критерии в две основни направления: състояние на местния пазар на труда и оценка на целевата група, дейности и устойчивост на резултатите от реализацията на програмата, както и финансов принос на работодателя.