Областна епизоотична комисия, Хасково
Областна епизоотична комисия, Хасково / Областна администрация, Хасково
2551 прасета са доброволно заклани в общините от област Хасково, попадащи в 20-километрови санитарни зони около свинекомплекси, като превенция срещу Африканската чума по свинете, стана ясно по време на поредното заседание на Областната епизоотична комисия днес. На територията на областта няма регистриран случай на заболяването. Все още не е окончателна справката за „задните дворове“, които подлежат на подпомагане от Министерството на земеделието. Данните трябва да постъпят най-късно днес до 17 часа, предупреди областният управител Станислав Дечев.

Областна епизоотична комисия, Хасково
Областна администрация, Хасково

 
По време на днешното заседание стана ясно още, че кметовете на населени места от Хасковски регион все още не са готови с окончателните списъци на стопаните, които подлежат на подпомагане. До края на деня те трябва да внесат списъците, на базата на които от 1 септември Министерството на земеделието чрез Областните дирекции по безопасност на храните ще започне да изплаща по 300 лева за дезинфекция  на пространствата, където са отглеждани и доброволно заклани прасета. 
 

Областна епизоотична комисия, Хасково
Областна администрация, Хасково

Отговорността за коректността на списъците и заявленията за подпомагане е лично на стопаните, както и на кметовете на населени места и ветеринарните лекари, които заверяват с подписите си истинността достоверността, коментират от областната комисия. В заседанието днес участваха и кметове на населени места от региона.