Още месец изследват крепостта до Изворово
Още месец изследват крепостта до Изворово / netinfo
Едномесечни изследователска дейност на крепостта до харманлийското село Изророво започва тази седмица. 30 хил. лв. дари на Община Харманли винарска изба “Кастра Рубра, собственост на “Букет-Телиш” АД.

Дарението е предназначено именно за продължаване на археологическите разкопки на крепостта, на чието име преди няколко месеца бе кръстена избата. Средствата ще дадат възможност за допълнителни проучвания на обекта.

По него бе работено в продължение на 18 месеца по проекта на ФАР “ Виа диагонолис и българският Стоунхендж” за близо 182 хил. евро, с 10 % от които участва и общината. Работата ще продължи под ръководството на доц. Борис Борисов от Великотърновския университет и екипът му.

Продължамат разкопките на стената на крепостта и някои вътрешни нейни помещения. Възможно е да се направят разкопки и на селището край “Кастра Рубра”.
Проектът по ФАР приключи официално на 31 май с изложба в читалището на Изворово, на която бе показана най-ценната находка от разкопките – 7 златни монети от времето на Тиберий Маврикий и Ираклий, както и много медни монети, глинени съдове и железни предмети от изследвания период.