Още 11 дни плащаме данък с отстъпка
Още 11 дни плащаме данък с отстъпка / netinfo

 Още 11 дни - до 10 февруари можем да плащаме данъка върху доходите си от миналата година с 5 на сто отстъпка. Условие да се ползва преференцията е  годишната данъчна декларация също да е подадена в този срок. Ако се плаща само част от дължимия данък, 5-те % процента се начисляват върху сумата, която се внася.

След тази дата, същият размер отстъпка ще се полага само ако декларацията за получени доходи е подадена до НАП по интернет с електронен подпис. По изключение тази година крайният срок за физическите лица е 2 май, тъй като 30 април е неприсъствен ден - събота.

Националната агенция за приходите напомня, че плащането на данъци става само по банков път, с пощенски запис или по интернет. За улеснение, към всеки Офис на приходната агенция са разкрити банкови гишета, които при внасянето на данъци и осигуровки обслужват гражданите безтаксово. Клиентите на НАП трябва да знаят, че при попълване на преводни нареждания към бюджета е необходимо да се напише точната сума, кодът за вид плащане, който при данък върху доходите на физически лица от свободни професии, граждански договори, наеми и други е 111213, входящият номер на данъчната декларация и задължително периодът, за който се отнася плащането.

До днес в Офиса на НАП в Хасково са подадени 522  декларации, от които 391  са от физически лица за получени доходи, а 161 от фирми, задължени по Закона за корпоративното подоходно облагане.