Опити за пренасяне за псевдоефедрин и стероиди предотвратиха на Капитан Андреево
Опити за пренасяне за псевдоефедрин и стероиди предотвратиха на Капитан Андреево / Снимка: Митница - Свиленград

Близо 21 000 таблетки псевдоефедрин задържаха митничарите на Капитан Андреево, съобщиха от Митница - Свиленград. Псевдоефедринът (прекурсор за производство на метамфетамин) е открит във влизащ в страната лек автомобил, управляван от полски гражданин. При щателната проверка митническите служители откриват зад седалката на шофьора под пакети с храна голяма черна найлонова чанта с 1500 блистера таблетки с легално произвеждан в Турция лекарствен препарат. Общото тегло на задържания прекурсор е 8 кг. По случая е образувано досъдебно производство по описа на Митница - Свиленград.

От началото на 2014 г. това е шести опит за незаконен трафик на химикала през България, предотвратен от митническите служители. Общото количество надхвърли 355 кг.

По-късно по метода на анализ на риска на Капитан Андреево за щателна митническа проверка е селектиран влизащ в страната автобус с българска регистрация, пътуващ по редовната линия Турция - България. При проверката митническите служители откриват под седалката на шофьора в две чанти с общо 1 240 ампули с анаболни стероиди.

Анаболните стероиди са много опасни за здравето, ако не се приемат по лекарско предписание, както и при продължителна употреба, която води не само до физиологични, но и до психични последици, предупреждават от Митницата.

За случая е съставен акт за митническо нарушение.