ОИК: При такъв закон такива избори
ОИК: При такъв закон такива избори / netinfo

Общинската избирателна комисия е обжалвала съдебното решение за касиране на изборите за съветници в Хасково. Констатираните от съда нарушения са технически, а не по същество и не превръщат в незаконен вота, според председателя на Общинската комисия Татяна Пальова.

По думите й в съда е доказано, че резултатите от избора в двете секции с нередовно подписани протоколи са отчетени точно, спорно е дали експертите са определили правилно недействителните бюлетини, а отчетеният голям брой липсващи пликове се дължи на допуснати от членовете на секционните комисии неволни грешки.

Голяма част от членовете на секционните комисии са неподготвени, партиите ги сменят в последния момент и грешките им никога не се санкционират, коментираха от Общинската избирателна комисия. Според Татяна Пальова, при такова законодателство и изборите ще бъдат такива.

Не е ясно в какъв срок Върховният административен съд ще се произнесе по жалбата на хасковската Общинска избирателна комисия. Върховните магистрати могат да върнат делото, или да го решат по същество.