По въздух и земя гасят огромния пожар, който бушува край границата с Турция. Пламъците са обхванали близо 100 000 декара треви, храсти и земеделски земи. Днес пламнаха близо 15 нови пожара на територията на Хасковска област. В Свиленград се запали сметище, изгоряха и няколко бараки в квартал „Гебран”, предаде NOVA.

Снощи огромният пожар заплаши къщите в Маточина. Трима души бяха отведени кметството на съседното село - Сладун.  Днес в района на селата ситуацията беше спокойна.
„Няма пряка опасност за хората. Това беше и нашата задача - да опазим живота на хората”, обясни Стефка Здравкова, областен управител на Хасково.

Последният фронт на пожара е в посока турската граница. Там се включи помощ и по въздух.

„Не говорим вече за трудно контролируем пожар. От три страни пожарът е ограничен, не е допуснат до населените места”, обясни комисар Николай Николов, директор ГД ПБЗН.
На място пристигна и премиерът.

„Останах с впечатление, че е изгоряла границата, че е изгоряла държавата. Да, голям пожар, прекрасно се справят колегите”, заяви Борисов.

Огънят, който тръгна преди 3 дни от района на граничен пункт „Лесово” и измина повече от 20 километра, е причинен от изхвърлен край пътя фас. А на територията на региона днес пламнаха още куп пожари, включително и в сметище и бараки в Свиленград. Освен това големите пожари освен растителност, унищожават и биораазнообразието, което в Сакар е уникално.

„На много места след огъня се виждат места от костенурки, гущери, змии, които не са успели да се укрият, тези жертви на огъня са в основата на хранителната верига”, коментира Градимир Градев, „Зелени Балкани”. Възстановяването на флората и фауната след подобни пожари отнема десетилетия.

В борбата с огромния пожар до турската граница се включи и хеликоптер от авиобаза „Крумово”. За първи път военната ни авиация вдигна във въздуха  хеликоптер „Кугър” за гасене на пожари от високо. Бойната машина около 18:00 часа се върна от границата с Турция. Хеликоптерът е оборудван със специална система за вода, която може да пренася до 2 тона за горящите местности.

Преди огънят да прехвърли граничната бразда с Турция, пилотите Йордан Йорданов и Марин Тасков  успяват да потушат пламъците по въздух. Кошмарът за пилотите се оказва силно пресеченият терен. Тяхната задача е била да обливат отделните огнища, разпалили се на различни и труднодостъпни места.

За пилота Марин Тасков това е първа мисия за гасене на пожари по въздух. Разказва, че рискът е огромен, тъй като на места пламъците се извисяват на 20 метра над горящата гора. До обед хеликоптерът не успява да изпълни мисията си, тъй като горивото свършва и вертолетът отлита към базата в Безмер, за да презаради. След като се връща, изхвърля над горящия фронт над 80 тона вода. Утре сутринта хеликоптерът отново ще обходи по въздух целия район, за да провери дали има още тлеещи огнища. В авиобазата в Крумово са в готовност да вдигнат и хеликоптер Ми 17 за гасене на пожари.

Равносметката сочи, че само през вчерашния ден пожарникарите са гасили 127 огнища. Все още е в сила бедственото положение в общините Тополовград и Свиленград. В Шумен са изгорели близо 800 декара гора. Спасени са хиляда декара горски площи. Потушен е пожарът до крайграничното село Лесово. Огънят вилня в продължение на две денонощия и обхвана площ от 11 000 декара, основно сухи треви и храсти.

А метеоролозите предупреждават, че в 13 области има повишен риск от пожари. Това са Велико Търново, Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Разград, Русе и Търговище.
NOVA