/ ДарикНюз, Архив
В животновъдния обект се отглеждат около 40 000 броя птици
Българската агенция по безопасност на храните обяви огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците в село Черногорово, община Димитровград.

Причинителят на болестта е установен в птицевъден обект за отглеждане на кокошки носачки, находящ се в землището на селото. В животновъдния обект се отглеждат около 40 000 броя птици, съобщиха от БАБХ.

Огнище на птичи грип в Добричко

Около засегнатия животновъден обект са определени 3-километрова предпазна зона, в която попадат: с Черногорово, с. Брод и с. Воден, община Димитровград и 10-километрова наблюдавана зона, в която попадат: Димитровград, с. Бряст, с. Радиево, с. Голямо Асеново, с. Долно Белево, с. Златополе, с. Райново, с. Крепост, общ. Димитровград, както и с. Александрово, с. Нова Надежда и с. Узунджово, община Хасково.

С цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение, ще се предприемат действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обекта.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня