Одобриха новата структура на общинската администрация в Хасково
Одобриха новата структура на общинската администрация в Хасково / Dariknews.bg, архив

Новата структура на общинската администрация в Хасково бе одобрена днес на първото редовно заседание на общинския съвет в Хасково. Според приетото решение досегашните 9 дирекции се намаляват на 7, като в общата администрация те са две: „Администрация и правно-нормативно обслужване” и „Финансово-счетоводни дейности и бюджет”.

В специализираната администрация се създава нова дирекция „Европейски и национални програми и екология” и дирекция „Хуманитарни дейности и обслужване на населението”, която обединява дейностите на досега съществуващите дирекции: „Образование, култура, младежки дейности, спорт, здравеопазване и социални дейности” и „ГРАОН”. Създава се дирекция „Икономика и стопански дейности и управление на общинската собственост”.

В областта на устройство на територията и строителството се предвижда създаването на една дирекция, която да обединява всички тези дейности, а именно „Архитектура, градоустройство, строителство и инвестиции”.

Досегашната численост от 257 щатни бройки се запазва. На сесията съветникът от групата на Коалиция за Хасково Георги Пеев предложи администрацията да бъде увеличена с 6 щатни бройки, като в 12 села да бъдат назначени административни секретари на половин щат, които да подпомагат дейността на кметовете. На това кметът Добри Беливанов заяви, че досегашната щатна бройка така и така е достатъчно голяма и че кметовете ще се справят. В крайна сметка предложението не бе прието, а докладната беше гласувана в първоначалния си вид.

Приемане на стратегия за управление на общинската собственост в Общината за периода 2016 - 2019 година, прекратяване дейността на общинското предприятие „Агропрогрес”, както и приемане на годишна програма за развитие на читалищната дейност в община Хасково през 2016 година, бяха сред другите докладни, приети на днешната сесия.

В началото на заседанието клетва положи новият съветник от Коалиция за Хасково Симеон Тодев, който влиза на мястото на неявилия се на предишни заседания д-р Живко Атанасов.