Очаква се до сутринта блокираните тирове на Капитан Андреево да преминат границата
Очаква се до сутринта блокираните тирове на Капитан Андреево да преминат границата / netinfo

Стотици камиони чакат от часове да преминат българо-турската граница. Около 300 ТИР-а с обработени документи бяха блокирани на пункта Капитан Анреево днес следобед. 5-километрова колона от камиони се образува на пътя преди граничния пункт от българска страна. Пред Дарик шофьори разказаха, че чакат пред бариерата от 4 часа следобед.

Трафикът беше парализиран заради протест на турски превозвачи на Капъкуле. Турските фирими протестираха срещу таксата от 83 евро, която трябва да плащат при влизане в нашата страна. По информация на Гранична полиция в 19 часа тази вечер турските гранични власти за започнали да пропускат камиони и ако Капъкуле работи нормално до сутринта товарните автомобили ще преминат границата.

Не е ясно обаче дали утре турските превозвачи няма да протестират отново. Проблемът ще бъде обсъден на среща между представители на отговорните за граничния контрол институции от двете страни. Срещата ще бъде в Одрин и е насрочена за 10 часа сутринта. В основата на конфликта е спогодба между правителствата на двете страни, по която българските и турски власти преговарят повече от година, но все още не са подписали.