Общинска полиция в Хасково престава да съществува
Общинска полиция в Хасково престава да съществува / Dariknews.bg, архив

Дейността на Общинска полиция се прекратява от утре със заповед на временно изпълняващия длъжността кмет на Хасково Нели Станева, потвърди самата тя пред Дарик. Тя каза още, че от Общината са чакали достатъчно дълго назначаването на служители в звеното, но че такива не са били назначени. „Имаме собствени служители, ще се справим и с тях. На този етап прекратявам отношенията си с Районното управление относно тази услуга. Ще приемем имуществото, което е общинско. Засега е това. Какво ще се случва в бъдеще, ще стане ясно след изборите”, каза Станева.

Предложението за закриване на Общинска полиция бе внесено с докладна на сесия на Общинския съвет още в края на май. На заседанието обаче тя бе отложена.

Потърсен за коментар, шефът на Областната дирекция на МВР в Хасково комисар Ангел Цанков заяви, че забавянето при шестимата нови служители се е получило заради технически процедури - конкурси, спазване на срокове, курсове и изпити, които те е трябвало да преминат, според изискванията на Министерството. Той добави още, че одобреният от ведомството договор за Общинска полиция е бил изпратен в Общината преди три месеца, но не е бил върнат.

"Освен това не знам как се прекратяват подобни отношения, без да са гласувани на заседание на Общинския съвет”, каза още Цанков. Той допълни, че останалите 6-7 служители от звеното ще бъдат преназначени на работа в системата на Областната дирекция.