Общината: Сградата на областта да се ремонтира, иначе - глоби
Общината: Сградата на областта да се ремонтира, иначе - глоби / netinfo
Общината: Сградата на областта да се ремонтира, иначе - глоби
73924
Общината: Сградата на областта да се ремонтира, иначе - глоби
  • Общината: Сградата на областта да се ремонтира, иначе - глоби

Комисия, назначена със заповед на кмета Георги Иванов за установяване състоянието в конструктивно и санитарно-хигиенно отношение на обектите на територията на Общината, е съставила констативен протокол за сградата на областната администрация, съобщават от Общинската управа. Оттам допълват, че становището на комисията е за извършване на ремонт на фасадите с изкърпване на частично разрушената външна мазилка и пребоядисването им за привеждане на сградата в естетичен вид.
„След изпратено от Община Хасково писмо до областната администрация относно извършената проверка и направените констатации, в Общината е получен отговор от областта с отказ за извършване на необходимите ремонтни дейности, което е в противоречие с разпоредбите на Закона за устройство на територията и наредбите на Общински съвет - Хасково“, се казва в съобщение, публикувано на сайта на Община Хасково.
Във връзка с това кметът Георги Иванов коментира: “Щом държавата в лицето на областния управител не спазва закона и наредбите, какво остава за другите”, информират от общинската администрация.

Становището на кмета - след минути в интервю в звуков файл:

Междувременно от областната администрация изпратиха писмо до медиите, в което се казва, че оттам не са изпращали отказ за извършване на ремонтни дейности. Областният управител Кадир Исов коментира, че „Областна администрация ще извърши необходимия ремонт на фасадата, където е необходимо, и очаква това да бъде сторено и от другите институции, на която сградата е съсобствена, сред които е и Община Хасково“.

От Общината обаче информираха, че през миналата седмица там е постъпило писмо от заместник-областния управител Иван Станчев, в което се казва дословно следното: „Комисията не е проверявала конструктивното и санитарно-хигиенното състояние на сградата, а е огледала единствено състоянието на мазилката по фасадите, предвид естетичния й вид. Становището на Комисията по реда на чл. 196 ал.2 от ЗУТ е, че е необходимо да се извърши ремонт на фасадите на сградата на областта, като се изкърпи частично разрушената мазилка и пребоядисат фасадите за естетичен външен вид. Естетичният външен вид на сградите е извън приложеното поле на чл.195 ал. 1 и 4 от Закона за устройство на територията“.

Това е елегантен начин на г-н Станчев да откаже ремонт на сградата, коментираха от Общината. Кметът Иванов пък заяви, че ако от областта не предприемат ремонт на фасадите, ще последват глоби. Той добави, че от Общината няма да откажат консултация на областните експерти с главния архитект, ако им бъде поискана такава. „Колкото до нашата собственост в този обект, тя се свежда до един гараж отзад в двора и ние си го поддържаме“, каза още градоначалникът.