Община и собственици на жилища обсъждат рисковия блок № 7 на Благоев
Община и собственици на жилища обсъждат рисковия блок № 7 на Благоев / DarikNews, архив

Необходимостта от предприемане на съвместни действия за укрепване, обезопасяване и ремонт на фасадите и покрива на блок № 7 по централния димитровградски булевард „Димитър Благоев" ще бъде тема на дискусия днес в общината. От администрацията канят за срещата, насрочена в 17 ч. в заседателната зала на 2-я етаж, всички собственици на недвижими имоти в този жилищен блок. Присъствието на домоуправителите на входове и собствениците на търговски обекти, разположени на партерния етаж там, е задължително, се казва още в съобщението.

Блок № 7 на бул. „Благоев" е сред включените в архитектурния комплекс, деклариран, като паметник на културата. Неотдавна огромно парче от фасадата се разби на тротоара, поради което на три места в близост бяха монтирани предупредителни табели. За реставрационни дейности, с които да бъде запазен автентичният и вид, както и за ремонт на покрива и фасадата, са необходими 2 млн. лв., според изработения от общината проект- средства, с които тя не разполага. На предстоящата сесия ще бъде внесена докладна за създаване на фонд, в който да се набират средства за тази цел, съобщи вчера кметът Иво Димов.

Че ще се заемат с временното обезопасяване на рушащата се фасада, уверяват от общината. Това обаче е временна мярка и не е решение за проблема. Затова и на срещата днес ще бъдат обсъждани различни варианти и възможности за съвместни действия на общината и собствениците на апартаменти в този блок.