Община Димитровград- обект на граждански одит
Община Димитровград- обект на граждански одит / DarikNews

Община Димитровград от днес е обект на граждански одит- така кметът Иво Димов посрещна представителите на неправителствени организации, които изпълняват проекта "Граждански мониторинг за по-добро управление". Димитровград е сред пилотните 4 общини в страната, които ще бъдат обект на наблюдение. Партньорската местна структура е фондация „Подари усмивка”. При кмета Иво Димов днес по този повод гостуваха председателят й Наталия Делчева, заедно с изпълнителния директор на „Блокан Асист” Славея Христова и изпълнителния директор на ФРМС Здравко Сечков. До края на юли ще продължи наблюдението върху дейността на общината по прилагане на основните принципи на добро управление - публичност, отчетност, обществено консултиране, партньорство и участие. Останалите 3 общини са Карлово, Белене и Опака, като мониторинг ще се осъществява също върху работата на Народното събрание и правителството.

Целта на наблюдението не е да бъдат злепоставяни местните администрации, а да се установят положителните страни от управлението, както и да се обърне внимание на предложения и препоръки от страна на обществото и гражданите за по-добро управление, поясни Славея Христова.

Община Димитровград обект на граждански одит
netinfo

Мониторингът ще продължи до края на месец юли, през август ще бъдат обобщени резултатите, които описани в доклад ще бъдат представени през септември, стана ясно при днешната среща. В изследването да бъде обърнато внимание и на присъствието в социалните мрежи, препоръча кметът Иво Димов, като се аргументира, че самият той ежедневно получава сигнали от гражданите през личния си профил в мрежата. Това действително е добра практика, която помага за по-лесното и неформално общуване, но не е задължителен елемент за добро управление, коментира Славея Христова.