Обществена пералня работи в Димитровград по социален проект
Обществена пералня работи в Димитровград по социален проект / Darik News

Избраният сред 30 претенденти за мястото директор на устроеното в Димитровград по проект социално предприятие „Обществена пералня" бе представен днес. Мария Делчева по образование е технолог „Хлебопроизводство" и в продължение на 7 години е работила на ръководна длъжност в този бранш, информира ръководителят на проекта по ОП „Развитие на човешките ресурси" Магдалена Ванчева. 280 са били кандидатите за място в обществената пералня. Комисия избра 12 потребители от целевите социални групи по проекта и 6-членен персонал, към който на граждански договор са назначени социален работник и психолог.

Вече е доставено оборудването- 2 перални, сухилня, гладачна преса и ютия с парогенератор. Нает е и специализиран автомобил. От началото на август социалната обществена пералня, устроена в бившата АТЗ-болница вече работи и на този етап обслужва детските и социални заведения в общината, обясни днес новоизбраният директор Мария Делчева.

Официалното откриване на социалното предприятие, което ще е второто от този тип в Димитровград, е планирано след празниците на града. До момента усвоените по проекта средства са в размер на 59 000 лв. 295 533 лв. е стойността му, а продължителността- 16 месеца. Работата по разработката стартира от 1 март с предварителни процедури за подбор на екип и бенефициенти- хора с увреждания, трайно безработни и такива от малцинствата.