Обявиха програмата за 24-те поетични дни Пеньо Пенев
Обявиха програмата за 24-те поетични дни Пеньо Пенев / Darik News, архив
Обявиха програмата за 24-те поетични дни "Пеньо Пенев"
86210
Обявиха програмата за 24-те поетични дни "Пеньо Пенев"
  • Обявиха програмата за 24-те поетични дни "Пеньо Пенев"

Програмата за 24-те Национални литературни дни „Пеньо Пенев”, на които Димитровград ще е домакин, обявиха днес от общината. По традиция първата проява е поклонението пред паметника-костница на поета в парка, който носи името му, насрочено за 27 април от 17.30 ч.

Поетичните димитровградски дни тази година са планирани за 3, 4 и 5 май. Програмата тази година включва образователна игра, насочена към учениците, с мото: „Всеки своя пътека си има”, която ще се проведе на 3 май в парк „Пеньо Пенев”. Също за 3 май, но в Дом-музей „Пеньо Пенев” е планирана проявата с мото „Поколенчески прочит”. На 4 май тази година ще е своеобразната кулминация на поетичните дни. Тогава ще е официалната церемония по връчване на 24-та Национална литературна награда „Пеньо Пенев” и на втората Специална литературна награда „Пеньо Пенев”. Лауреатите им са димитровградските поети Петко Каневски и Демир Демирев.

Също на 4 май ще бъде открита изложба „Ръкописна памет”- снимки и ръкописи от фонда на Дом-музей „Пеньо Пенев” и представяне на традиционната библиографска справка за лауреата. Вечерта на лауреатите е с мото „Безсмъртно нека остане навеки”- поетично-музикална програма по стихове на лауреати на наградата „П.Пенев”.

Литературните дни завършват на 5 май в дома-музей „Пеньо Пенев” с презентация на тема: „Социализация на паметниците”, чийто автор е ученикът от димитровградската езикова гимназия Добромир Зафиров и експозе по темата на гл. ас. д-р Мария Кисикова- ръководител на катедра „Етнология” при Историко-философския факултет на ПУ „Паисий Хилендарски”. Тогава ще бъдат обявени и резултатите от ученическия конкурс за презентация.

Две са съпътстващите прояви по време на литературните дни- традиционното вече изложба „Бетон и нежност” на централната пешеходна алея в Димитровград и изложба на художника Любен Янев в галерията „Петко Чурчулиев”.

Уредникът на Дом-музей "Пеньо Пенев" Живка Шишкова за програмата на литературните дни- в приложения файл.