Обявиха код Червено в Хасковска област
Обявиха код Червено в Хасковска област / netinfo
Обявиха код "Червено" в Хасковска област
53524
Обявиха код "Червено" в Хасковска област
  • Обявиха код "Червено" в Хасковска област

Предупреждение "Риск от тревога" от МОСВ постави в готовност за действие Областния щаб за изпълнение на областния план за защита от бедствия, обявен е код "Червено", съобщават от областната администрация. Областният управител Ирена Узунова е издала заповед за спешни и координирани превантивни мерки до държавните институции и кметовете на общини в областта. Заповедта за повишена бдителност до заинтересованите лица е заради предупреждение от Министерството на околната среда и водите за предстоящо повишение на нивата на реките Марица и Тунджа през уикенда. Всички общински щабове за защита при бедствия трябва да набележат конкретни мерки за действие по изпълнение на раздел "Наводнения". Кризисна карта на рисковите населени места се изготвя днес и кметовете им ще бъдат алармирани за готовност за евакуация на населението при нужда. Сред набелязаните мерки още са проверка на оповестителните системи, денонощно наблюдение на нивата на реките в критичните точки, спешна проверка и информация за състоянието на потенциално опасните язовири в областта.

В готовност са поставени ОУ ПБЗН, ОД МВР Хасково, ЦСМП, Басейнова дирекция за управление на водите - Пловдив, Областно пътно управление и Гранична полиция.

Формиране на висока вълна се очаква в долното течение на река Марица за дните 19-ти и 20 май. Очаквано повишение около и под максималните нива, достигнати през февруари, се очаква при Харманли. При Свиленград прогнозираното повишение на нивата е под критичното.

Областният щаб заседава ежедневно и координира адекватни превантивни действия в отговор на предупреждението от МОСВ. Всички институции на територията на Хасковска област имат готовност за спешни действия в периода 18- 20 май 2012 година.

В звуковия файл чуйте началника на Областната служба „Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Николай Вълчев: