Областният прави всички язовири с ясни собственици, междувременно изпускат Стамболийски”
Областният прави всички язовири с ясни собственици, междувременно изпускат Стамболийски” / netinfo

Да се инициира законодателна промяна в Закона за водите така че всички водни обекти да имат ясен собственик, предлага и.д. областен управител на Хасково Кадир Исов, съобщиха от областната администрация. Оттам обясняват, че това се налага, за да няма спорни или безстопанствени водни обекти. „Такъв е случаят с потенциално опасния язовир „Стамболийски“. Техническото състояние на язовирната стена и съоръженията към нея са определени от експерти като неизправни”, сочи заключението от проверката на водните обекти в областта. Необходимо е спешно да се отремонтира стената и съоръженията към язовира или водоемът да бъде изведен от експлоатация. Към момента собственикът му е неясен, което възпрепятства ремонтните дейности, заявяват от областната управа.

Областната администрация е изпратила искане до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет за финансиране изготвянето на проект и последващо изпускане на водите на язовира, като това трябва да стане в спешен порядък.

Другият воден обект на територията на областта в предаварийно състояние е язовир „Долно Ботево“, собственост на община Стамболово. Той обаче към момента е изпуснат и следва да бъде извършен ремонт на преливника и отводящия му канал.

Да се изготви Национална програма от експертна комисия за почистване и корекция на коритата на реките с национално значение, каквито са „Марица“, „Арда“ и „Тунджа“. Това е следващото предложение на Кадир Исов. Почистването и корекциите на тези обекти трябва да става по протежение на целите реки. На места те са обрасли, има скъсани бентове, което води до ерозия на бреговете. Подкопават се и устоите на мостовете, като напр. на моста при село Скобелево. В областта е изготвен план за почистване на речните корита там, където има опасност от заливане на терени при високи води. При отпускане на средства от Междуведомствената комисия те ще бъдат почистени през 2014 г., съобщават от областната администрация. Оттам припомнят, че през октомври комисия е извършила проверка на 91 водни обекта в областта.