Няма корумпирани данъчни, лекари и учители в областта?
Няма корумпирани данъчни, лекари и учители в областта? / netinfo
35 сигнала, 8 от които между последните две заседания, са постъпили в Областния обществен съвет за противодействие на корупцията от създаването му. 27 от жалбите са изпратени за проверка в Областната полицейска дирекция. В 7 от случаите, за които гражданите са сигнализирали, няма данни за извършени престъпления, е становището на полицията. По 8 от сигналите проверките все още продължават. 11 преписки с мнение за корупция са изпратени в прокуратурата.

Обвинителите са отказали да образуват досъдебни производства по 3 жалби. Че няма извършени корупционни действия е мнението на прокуратурата по сигнали срещу директора на хасковската болница доктор Димитър Шопов, срещу ръководството на ТПК „Тодорка Паунова” и срещу длъжностни лица, свързани с проверяваната още през 2005 година приватизация на харманлийската фирма „Единство” ЕООД.

На днешното си заседание Областният обществен съвет изслуша докладите на началниците на НАП-Хасково, Районния център по здравеопазване и Регионалния образователен инспекторат за мерките срещу корупцията в трите институции. Срещу данъчните, лекарите и преподавателите в областта няма нито един постъпил писмен, или телефонен сигнал за корупция, стана ясно от докладите на Илчо Илчев, доктор Владимир Гончев и Иван Панайотов.

Според областния управител на Хасково фактите са похвални, но означават и че гражданите все още само говорят за корупцията без реално да й противодействат.