НКЖИ не дава Водната кула на Димитровград
НКЖИ не дава Водната кула на Димитровград / DarikNews Живка Тодорова

Национална компания "Железопътна инфраструктура" отказа на Община Димитровград да й прехвърли безвъзмездно собствеността върху водната кула, разположена в центъра на града и считана за един от символите му. Това съобщи заместник-кметът Христо Колев. По думите му, от компанията посочили, че съоръжението, което от години не се ползва за нищо друго, освен за окачване на рекламни пана по него, им е необходимо.

Решението общината да поиска водната кула бе прието от местния парламент преди месеци с аргумента, че тя е изградена веднага след пускане на Баронхиршовата железница и е един от най-старите исторически и архитектуарни паметници в Димитровград. В последните години НК "Железопътна инфраструктура" не полага грижи за състоянието на водната кула и сегашният и вид се дължи предимно на местния бизнес, пишеше в докладната.

В момента обаче предприятието за експлоатация на железопътната инфраструктура с клон в Пловдив започна козметичен ремонт на водонапорната кула. Предстои да бъдат почистени и боядисани външните стени на кулата, както и да подменят керемидите на покрива и улуците.