Никой не посяга на костенурките?
Никой не посяга на костенурките? / netinfo
Без констатирани нарушения приключиха проведените през миналата седмица две контролни акции за противодействие на бракониерството на сухоземни костенурки. Общо седем ромски катуна провериха природозащитници от сдружение „Биосфера” съвместно с експерти от регионалната екоинспекция в Хасково.

В огнищата и местата около самите катуни не са открити костенурки или коруби от тях. Само в землището на ивайловградското село Попско проверяващите са се натъкнали на останки от костенурки, за които се предполага, че са от преди няколко години.

Целенасочените контролни проверки за опазване на сухоземните костенурки с представители на институциите и природозащитници от региона започнаха преди 6 години. Добрата координация и комуникация между тях вече дава положителни резултати, според сдружение „Биосфера”, което възнамерява тези добри практики да бъдат приложени и в други части на страната.

Проверките в районите на Хасково и Кърджали, които са в рамките на проект, който осигурява изпълнението на „ Плана за действие за опазване на сухоземните костенурки в България в района на Родопите. Планира се контролна акция и в Странджа планина.