Незаконен превоз на акумулатори и растителни отпадъци предотвратиха митничари
Незаконен превоз на акумулатори и растителни отпадъци предотвратиха митничари / netinfo

Нерегламентиран превоз на употребявани акумулатори в района на ГКПП „Капитан Петко Войвода" засякоха митнически служители завчера, съобщиха от Агенция "Митници". 177-те акумулатора с общо тегло 2 609 кг били в микробус, управляван от български гражданин, пътуващ от Италия за България. Акумулаторите не са били придружени с търговски, превозни и документи за нотифициране на трансгранични движения, съгласно разпоредбите на Европейския парламент.
Междувременно отново на ГКПП „Капитан Петко Войвода" митничарите са засекли незаконен превоз на отпадъчни растителни мазнини. Стоката е превозвана в микробус, управляван от български гражданин, пътуващ по дестинация Гърция - България. Получател е фирма от Пловдив. Количеството на превозваните отпадъчни растителни мазнини е 3 000 литра. И в този случай отпадъчният продукт не е придружен с търговски, превозни и документи за нотифициране на трансгранични движения съгласно европейските разпоредби.

Според Закона за управление на отпадъците, санкциите за такива нарушения са глоба от 5 000 до 25 000 лв. за физически лица и между 10 000 и 50 000 лв. за юридически лица и еднолични търговци.
Материалите по случая са предадени на Гранична полиция, която в случая е компетентният орган.