Неподаването на декларация Образец 7 води до прекъсване на здравните права при трайно безработните
Неподаването на декларация Образец 7 води до прекъсване на здравните права при трайно безработните / netinfo

Лицата, които се осигуряват за здраве сами, задължително подават в НАП декларация Образец 7. В противен случай те ще се окажат с прекъснати здравно-осигурителни права след време, предупреждават от офиса на НАП в Хасково. Декларацията Образец 7 се подава еднократно. Тя се попълва от всички, за които е възникнало задължение да внасят лично за своя сметка здравните си осигуровки. Такива са например трайно безработните, домакините, студентите над 26 години. Формулярът се подава най-късно до 25-то число на месеца, следващ месеца, през който едно лице е започнало да се осигурява само. Например, ако е останало безработно на 1 май, до 25 юни то трябва да подаде в НАП въпросната декларация. Също в срок до 25-то число на месеца се плаща и самата вноска за здраве, чийто размер през 2013 година остава непроменен - поне 16,80 лв.

Внасянето на осигуровки не е достатъчно условие, за да бъде едно лице, което се осигурява за своя сметка, с непрекъснати здравни права. Необходимо е да подаде и въпросната декларация Образец 7. Формулярът може да бъде разпечатан от интернет страницата на НАП. Също там, в рубриката „Електронни услуги със свободен достъп" всеки може да проверява и следи здравния си статус, което става напълно безплатно с въвеждане на ЕГН.

Подробности, както и помощ при попълването на декларации и платежни нареждания за внасяне на осигуровки, клиентите на НАП могат да получат на телефона за информация на Агенцията.