Недекларирана валута по тялото на румънка откриха на Капитан Андреево
Недекларирана валута по тялото на румънка откриха на Капитан Андреево / Митница - Свиленград

34 200 евро откриха митническите служители на пункта Капитан Андреево, съобщиха от Митница - Свиленград. Валутата е открита при проверка на пътнически автобус с турска регистрация, пътуващ от Турция за Румъния. Всички пътници обявили, че не пренасят стоки и валута за деклариране. При личен преглед на една от пътничките, румънска гражданка, са открити две полиетиленови торбички, залепени с тиксо, под панталона, в областта на корема. В торбичките са открити 169 банкноти в купюри от по 500, 200 и 100 евро на обща стойност 34 200 евро. Според обясненията на жената парите й били дадени от децата й, живеещи и работещи в Турция, за да си купи апартамент в Румъния.

Срещу 62-годишната румънска гражданка е образувано досъдебно производство по чл. 251 ал. 1 от НК, което се провежда от разследващ митнически инспектор от Митница - Свиленград под надзора на Районна прокуратура - Свиленград. Недекларираната валута подлежи на отнемане в полза на държавата.

Според Валутния закон, пренасянето на парични средства в размер на 10 000 евро и повече, или тяхната равностойност в левове или друга валута за или от трета страна, подлежи на деклариране пред митническите органи.