НАП започна проверки на касовите апарати
НАП започна проверки на касовите апарати / netinfo

Близо 65 000 касови апарата в Южна България, 9400 от които в Хасковска област, вече имат дистанционна връзка с НАП. Това позволява на търговците да подават електронни отчети без човешка намеса, а на инспекторите - да наблюдават от разстояние оборотите им.

След като на 2 април приключи крайния срок за свързване на фискалните устройства с единната електронна система на приходната агенция, НАП-Пловдив провери 2047 търговци в Южна България имат ли такава. 404 от проверените обекти са в Хасково и за всички е установено, че са изрядни.

НАП напомня, че всяка продажба, извършена след крайния срок с касов апарат, който не отговаря на Наредбата, може до доведе до неблагоприятни последици за търговеца и призовава лицата, ако все още не са, да направят необходимото за осигуряване на дистанционна връзка, за да се избегне налагането на санкции. На санкции подлежи и фирма, която използва едновременно касов апарат с връзка към НАП и стар апарат, който не отговаря на изискванията.

От НАП обръщат внимание също така, че при извършване на проверка в търговски обект, инспекторите от агенцията задължително се легитимират със служебна карта. Ако не го направят, търговците са в правото си да изискат това. Санкции, налагани от приходната агенция, не се определят като размер на място в момента на проверката и не се плащат никога на ръка, а винаги по банков път. НАП напомня това по повод сигнали, постъпили през последните няколко дни за лица, представящи се за данъчни служители.