Накъде без здравни книжки ?!
Накъде без здравни книжки ?! / netinfo

Предварителни и периодични прегледи изисква новата здравна наредба при започване на работа. Тя касае работещите в детските и специализирани заведения за отглеждане и възпитание на деца, специализирани институции за възрастни, както и работници в сферата на водоснабдителните и санитарно- охранителни зони.

Задължителните изисквания според наредбата трябва да бъдат спазвани и от предприятията, които произвеждат или търгуват с храни, от бръснарските, фризьорските и козметичните салони.

Според нововъведенията предварителния преглед или този, който се извършва от общопрактикуващ лекар преди постъпване на работа трябва да съдържа и бактериологично изследване.

Дерматологичните и изследванията за чревни вируси трябва да се правят ежегодно. Като само за работещите в бръснарските, фризьорски и козметични салони не е задължително изследване на чревно заразо и паразитоносителство.

От РИОКОЗ- Хасково уточняват, че бактеорологичните изследвания могат да бъдат правени както в Микробиологичната лаборатория на инспекцията в Хасково, така и в клоновете в Димитровград, Харманли и Свиленград.