Наградиха най-четящите в Димитровград. Учредяват дружество
Наградиха най-четящите в Димитровград. Учредяват дружество / DarikNews
Наградиха най-четящите в Димитровград. Учредяват дружество
77670
Наградиха най-четящите в Димитровград. Учредяват дружество
  • Наградиха най-четящите в Димитровград. Учредяват дружество

Седмокласничката Карина Желева е победителят в традиционната класация „Читател на годината" за димитровградската библиотека „Пеньо Пенев". Карина е ученичка на ОУ „Пенчо Славейков" и през изминалата 2014 г. е прочела 249 книги от фонда. Предпочита фантастика и трилър. Казва, че няма любима книга, защото всички са интересни. Разказва, че към света на книгите я ориентирал баща й, който също чете много.

В раздела за възрастни победител стана 33-годишната Илияна Кожухарова, прочела през 2014 г. 258 книги от димитровградската библиотека. Тя е родена в Лясковец, но от 3 години заедно със семейството си живее в Димитровград и всички са сред редовните читатели на библиотеката.

Днес Карина и Илияна получиха грамоти, подаръци и безплатни читателски карти за настоящата 2015 г.  на специална церемония, организирана в библиотеката. Връчи ги кметът Иво Димов, както и на 10 от доайените на духовността в Димитровград, които също през 2015 г. ще заемат книги от библиотеката безплатно: Малин Димовски, Димитър Беремски, Кръстьо Кръстев, Демир Демирев, Стоян Ралчев, Мария Шандуркова, Анелия Радева, Гроздан Грозев, Доцо Вътков и Кирил Георгиев. Да бъде учредено дружество на четащите хора, предложи за втора поредна година по време на церемонията Кирил Георгиев. Той дори се ангажира да изготви анкетна карта за читатели, като предложи първи да я попълнят общинските съветници и учителите.

По картотека 1 675 са били читателите на димитровградската библиотека "Пеньо Пенев" през 2014 година, а от тях 602- деца на възраст до 14 години. 20 710 са регистрираните посещения в библиотеката миналата година, 51 659 са заетите библиотечни единици. В приложения файл чуйте още от отчета на директора Петко Каневски и церемонията "Читател на годината".