"Хайдушка софра", Хасково
"Хайдушка софра", Хасково / Община Хасково
Повече от 1200 танцьори участват в четвъртия фестивал „Хайдушка софра“, който започна тази сутрин в Хасково и ще продължи утре. Той бе открит от кмета на общината Добри Беливанов.

Фестивалът се провежда със съдействието на общината по идея на главния организатор на събитието  Мишо Кадиев, ръководител на един от хасковските самодейни танцови състави „Фъртуните а Мишо“.

Хайдушка софра, Хасково
Община Хасково

„Хайдушка софра“ днес стартира с дефиле на участниците в централната градска част, като в шествието се включиха и рокери. Танцьорите са от 56 самодейни танцови клуба от цялата страна. Фестивалът няма конкурсен характер.

След края на задължителната част от два танца за всеки състав, ще се представят гост-хореографи от шестте етнографски области на България, които ще  покажат по едно автентично хоро от съответната област. Всеки клуб ще получи подаръци, плакети и грамоти за участие от Община Хасково и Клуб за български народни танци "Фъртуните на Мишо".

Хайдушка софра, Хасково
Община Хасково

Утре от 10 часа в зала „ Хасково“ в рамките на фестивала  ще се проведе  семинар за ръководители на любителски клубове  на тема "Накъде върви българският фолклор".