Националната кампания Насилието на жените: да отворим очи и нарушим мълчанието в Димитровград
Националната кампания Насилието на жените: да отворим очи и нарушим мълчанието в Димитровград / netinfo

Ръководителят на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент и зам.-председател на групата Мария Габриел организира в Димитровград поредната конференция от националната кампания „Насилието над жените: да отворим очи и нарушим мълчанието!”. Инициативата се реализира в партньорство с Комисията за защита от дискриминация, Европейското женско лоби, Фондация „Ханс Зайдел”, Фондация „Общество за справедливост”, Фондация „Асоциация Анимус” и Фондация „Български център за джендър изследвания”. Националната кампания е подкрепена на най-високо европейско ниво в лицето на еврокомисаря по правосъдие и равнопоставеност на половете Вера Юрова и координатора на ЕС за борба с трафика на хора Мирия Василиаду.

Конференцията започва от 13.30 ч. днес в зала „Гроссето”. В нея ще участват кметът на община Димитровград Иво Димов, кметът на община Хасково Добри Беливанов, народният представител Делян Добрев, началникът на РПУ-Димитровград Ангел Дулев, съдия Огнян Гълъбов и представители на работещи по проблема с насилието над жените неправителствени организации, съобщават от офиса на Мария Габриел.

 

Снощи в общинския драматичен театър „Апостол Карамитев“ бе представено документалното камерно представление „До теб“ на театър „Реплика“, базирано на истинските истории на няколко жени и деца, преживели насилие. Режисьор е Маргарита Мачева, участват: Александра Димитрова, Боряна Пенева, Ирина Андреева, София Рухова, Васил Асенов, Леарт Докле, Милко Йовчев и Тони Карабашев.

Чрез техниката, използвана при форум-театъра, публиката участва на сцената, а актьорите провокираха зрителите към дълбок размисъл върху жестоката статистика, според която всяка четвърта жена в България е ставала жертва на насилие в дома си. Приблизително 7 българки умират всяка година в следствие на домашно насилие, сочи статистиката.