Набират берачки на ягоди за Испания, надницата - 40 евро
Набират берачки на ягоди за Испания, надницата - 40 евро / netinfo
Хасковска област с по-висока безработица от средната за страната
68587
Хасковска област с по-висока безработица от средната за страната
  • Хасковска област с по-висока безработица от средната за страната

Безработни хасковлийки могат да отидат да берат ягоди в Испания, стана ясно днес на пресконференция на Регионалната служба по заетостта в Хасково. Интервюто за работа ще се проведе през януари. Срокът за набиране на заявления е 20 декември. Работодателите предлагат брутно заплащане от 39,48 евро на ден, а нетно - 38,08 евро  на ден, след внасяне на социални, здравни осигуровки и данък общ доход, съобщи началникът на отдел „Услуги по заетостта" в службата Коста Костов. Пътните на отиване до Испания се удържат от първата заплата, а връщането поема от работодателя. Кампанията ще продължи до средата на юни. Работното време е 6,30 часа на ден, при 6-дневна работна седмица. Почивният ден е в зависимост от производителността и климатичните условия. Настаняването е в жилища, близки до ягодовите полета. Кандидатите трябва да са жени на възраст от 25 до 40 години, да имат опит в селскостопанската работа и да нямат заболявания на опорно-двигателния апарат, кръвно налягане и алергии.

13,3 е равнището на безработицата в Хасковска област през октомври, съобщи още Коста Костов на пресконференцията. Спрямо предходния месец тя е нараснала с 0,6 процента. Приключването на сезонната заетост традиционно повишава безработицата в областта, уточни Костов. Средното равнище на безработица в страната е 11,2 процента.

През октомври на работа в областта са постъпили нови 603 безработни. 129 от общо постъпилите на работа са с работническа специалност, 285 са от групата на специалистите и 189 са безработни лица без квалификация.

Още подробности от Коста Костов - в звуковия файл: