Мръсната вода от яз.Тракиец отново в чешмите ни ?
Мръсната вода от яз.Тракиец отново в чешмите ни ? / netinfo

В "Екогласност" - Хасково е получен сигнал от хора от село Тракиец, че отново се подава вода от язовира, който бе спрян заради високите нива на метали и нитрати във водата. Хората от селото твърдят, че всяка събота и неделя, чуват как помпите работят и в селото, което е на воден режим, водата идва.

Според Емил Георигев, председател на "Екогласност", ако действително яз. Тракиец се пуска, за да се снабдят домакинствата в околните села, то мръсната вода достига и до Хасково. Георгиев съобщи за случай на увредено 6-годишно дете от Хасково, в чийто организъм са открити тежки метали. “Екогласност” се опитват да докажат че, дедето е в такова състояние заради негодната вода и храните със съмнително качество, които консумираме.

Сигналът от Тракиец ще бъде представен и във ВиК, чийто управител Атанас Бързев, съобщи пред Дарик, че твърденията на хората не отговарят на истината.

Георгиев съобщи още, че се готви протест и блокиране на пътя Хасково – Пловидв и пътя Хасково –Кърджали, ако до 7 ноември не получи отговор на декларация, с която се иска отпускане на средствата за довършване на пречиствателната станция за питейни води на яз.Тракиец.

С декларацията се настоява и за незабвното освобождаване от длъжност на директора на РИОКОЗ – Хасково Делчо Янев. Мотивите са свързани не само с обвиненията на еколозите, че той крие анализите за истинското качество на питейната вода в Хасокво, но и с това, че прикрива нерегламентирани производства на хляб в града.

Последният случай, за който твърдят от “Екогласност”, е свързан с едноличен търговец Емил Николов, който произвеждал хляб и тестени изделия без разрешение от РИОКОЗ и в близост до място където, нерегламентирано, се продават дърва и въглища.