МОСВ активира Оперативното звено заради очакван пик в нивата на реките
МОСВ активира Оперативното звено заради очакван пик в нивата на реките / Darik News, архив

От днес се активира работата на Оперативното звено на Министерството на околната среда и водите. Работата на звеното е 24-часова, включително в почивни и празнични дни, съобщи на сайта си МОСВ.

Целта е да се минимизира рискът от наводнения и да се предприемат конкретни действия от компетентните институции за поддържане проводимостта на речните легла и осигуряване на свободни обеми в язовирите за поемане на високи води.

Водните количества на реките в страната са над праговете за високи води. На повечето места у нас почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток. С повишено внимание се следят водосборите на реките Искър, Тунджа, Марица, Арда, Места и Струма.

В резултат на прогнозирани валежи, интензивно снеготопене и висока почвена влага, се очаква през следващите два дни речните нива в цялата страна да се повишат.

В Източнобеломорския басейн се очакват повишения от понеделник, като по-значителни ще бъдат за реките Тунджа, Марица, Арда и притоците й /Елховска, Черна, Върбица и Крумовица/ и Бяла река.