Митрополит Николай освещава 15-метровия кръст край с. Крум
Митрополит Николай освещава 15-метровия кръст край с. Крум / DarikNews, Архив

15-метровия светещ кръст, издигнат в покрайнините на димитровградското село Крум, ще освети в 16 ч. днес пловдивският митрополит Николай. Инициативата за поставяне на кръста е на кмета Златка Тенева. Идеята датира повече от 2 г. Осъществяват я за една, като средствата са изцяло от дарения, най-вече от семейството й, с помощта на приятели, уточни тя. След ритуала по освещаване на кръста в местността Гичата, е предвиден курбан за здраве.

15-метровият кръст е с 6-метрови крила и бе монтиран още в края на януари. Изработен е в димитровградския цех на старозагорска фирма за около 15 дни. Той е с LED осветление, което се захранва от соларен панел. Районът около него бе облагороден, а броени дни преди освещаването пътят до кръста- насипан с чакъл.

По-късно пловдивският митрополит Николай ще отслужи празнична вечерня за Гергьовден в храма „Св. Георги” на димитровградското село Брод. Службата там ще започне от 18 ч. и е част от програмата на традиционния вече регионален празник „Гергьовден цветен и зелен, като Великден благословен”. Тя започва в 17 ч. с представяне на гергьовденски песни и ритуали. Продължава след вечернята, която пловдивският митрополит ще отслужи- среща с ктитори, земеделски производители, животновъди и ветерани от войните. Организатори са от църковното настоятелство на храма „Св. Георги“, кметството и читалище „Пано Ангелов“ в село Брод.