Министър Добрев прекратява процедурата за кариера до Хасара
Министър Добрев прекратява процедурата за кариера до Хасара / Darik News, архив

В разговор късно снощи между кмета на община Димитровград Иво Димов и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев той уверил, че спира процедурата по предоставяне на концесия за добив на строителни материали латити от находище „Мерите”, местността Хасара в землището на село Сталево, информират в прессъобщение от общината. И припомнят, че миналата седмица в писмо до министър Добрев кметът Иво Димов реагира срещу възможните неблагоприятни последици от кариерата за историческата местност Хасара.

Имайки предвид, че крепостта Милеонна е паметник с национално значение, реализирането на инвестиционните намерения на пловдивската фирма ще доведе до разрушаването не само на нашето, но и на европейското културно наследство и ще влезе в противоречие със Закона за културното наследство и европейските норми за опазване паметниците на културата, се казва в писмото до министър Добрев. Кметът Иво Димов го информира също, че в община Димитровград е представена подписка от 430 души, което на практика е почти цялото население на село Сталево, което е против реализацията на инвестиционните намерения за изграждане на кариера за добив на латити от находище „Мерите” и издаденото от директора на РИОСВ-Хасково положително решение по ОВОС.

Против изграждането на кариерата се обяви и общинският съвет в Димитровград, който на сесията си през юли прие решение, с което упълномощи кмета Иво Димов да поиска комисия от експерти на министерството на културата, която да разшири обхвата на охранителната зона за историческата местност.

До няколко дни в деловодството на община Димитровград се очаква да пристигне и официалното писмо от министерство на икономиката за прекратяване на процедурата по предоставяне на концесия за находище „Мерите” в Хасара до Сталево, се казва още в прессъобщението.