Международна изложба на самолети в Свиленград
Международна изложба на самолети в Свиленград / netinfo

Близо 2000 души посетиха международната  изложба на умалени копия на авиационна, сухопътна, морска, военна и цивилна техника, организирана на 6 и 7 октомври  от община Свиленград и клуб „Стендов моделизъм - България" като част от празничната програма на града. Изложбата е по случай 100-годишнината от първия боен полет, гибелта на летеца поручик Христо Топракчиев и освобождението на Свиленград. Изложбата припомни, че българската бойна авиация е родена в Свиленград. Тук е формирано І -во аеропланно отделение, тук край гарата е построено първото военно летище, оттук е извършен първият боен полет, тук са осъществени всички първенства на българското военновременно авиационно дело.

В салона на Първо ОУ „Иван Вазов"  бяха разположени  329 модела, изработени от 40 участници. Сред макетите бе и уникално умалено копие на самолет Bleriot XI, с който Христо Топракчиев се разбива на военното летище в Свиленград по време на Балканската война. Моделът е изработен от свиленградчанина Валентин Петров, който бе инициатор на юбилейната изложба. Сред останалите експонати бяха различни батални сцени от Руско-турската освободителна война, военна техника от Втората световна война, пътническа авиационна техника и дори модел на космическия кораб от „Междузвездни войни". Най-малкият участник в изложбата бе седмокласникът Никола Ходжев от Свиленград.

Клуб "Стендов моделизъм - Българиа" развива дейността си основно в София. Досега е организирал осем международни изложби със състезателен характер. За първи път в Свиленград клубът представи мемориална изложба. Неговият председател Станислав Петков благодари за поканата на община Свиленград  и съвместната организация на експозицията. Заместник-кметът Мария Костадинова благодари на членовете на клуба за реализирането на идеята за изложба и им пожела тя да стане ежегодна традиция за празника на града - 5 октомври. Всички участници бяха наградени с възпоменателни медали, юбилейни значки,  грамоти и бутилка вино от региона.