Местят временния пазар за череши до Щъркелите
Местят временния пазар за череши до Щъркелите / DarikNews

Временният пазар за череши край Крепост ще бъде преместен от разклона за селото на паркинга до бившия компекс "Щъркелите", от двете страни на пътя Хасково-Димитровград. Преместването започва от днес, като производителите ще имат седмица гратисен период, в който ще трябва да заплатят таксите си- 10 лв. на кв. м месечно или по 0.50 лв. за квадрат дневно. Това съобщиха на среща в читалището на Крепост снощи представители на няколко институции- община Димитровград, областна дирекция "Полиция", КАТ и Агенция по безопасност на храните.

Местят временния пазар за череши до "Щъркелите"
netinfo

Съществуващото в момента тържище за череши на разклона е в нарушение на законовите разпоредби и оставането му там е немислимо. Няма да допусна втори Симеоновград, категоричен бе началникът на охранителна полиция в ОДП-Хасково комисар Цанков. 36 катастрофи с 5 загинали са станали само за година в този пътен участък, съобщи той. В момента масите на търговците са разположени в непосредствена близост до платното и това създава реален риск от транспортни произшествия, посочи той.

За устройването на пазара за череши на ново място се обяви и директорът на хасковската агенция по безапосност на храните д-р Христо Вълчанов. Стриктно ще се проверява дали са спазени изискванията за съхранение на черешите, хигиената при продажбата им и дали има поставени етикети, посочи той.

Монтирането на първите 32 маси за продажба на плодове започва от днес община Димитровград. За временния пазар ще бъде осигурена денонощна охрана, камера и ще бъдат поставени химически тоалетни, като така тържището ще бъде регистрирано по всички изисквания, съобщи заместник-кметът Светослав Стойков. Зная, че за повечето от вас това е поминък, но сигурността е най-важна, категоричен бе той.

Местят временния пазар за череши до "Щъркелите"
netinfo

Въпреки че първоначално реагираха против идеята за преместването, в крайна сметка дошлите за срещата над 20 черешопроизводители от Крепост я приеха и дори отидоха да разгледат новото местоположение и да дадат предложения как точно да се разположат търговските маси. Не е редно да ни местят, когато кампанията започна, а и е далече от черешовата градина, което ще ни вкара в нови разходи, бяха аргументите им. Опасенията им са, че така ще изгубат и клиентелата си. От Общината обаче обещаха да поставят две информационни табели на 100 метра от временния пазар за череши.