Местим стрелките с час назад в нощта срещу неделя
Местим стрелките с час назад в нощта срещу неделя / Darik News, архив

В неделя в 04.00 сутринта местим стрелките на часовника с един час назад, заради преминаването към зимно часово време. Така 04.00 часа ще стане 03.00 и ще спим един час повече. От Дарик разговаряхме с д-р Веселин Герев, специалист по психиатрия, който обясни как смяната на стрелките се отразява на организма ни, какви симптоми изпитваме и колко дни ни трябват, за да влезем в ритъм.

В нощта на събота срещу неделя ще спим един час повече, заради връщането на стрелките с един час назад и преминаването към зимното часово време. Специалистът по психиатрия д-р Веселин Герев обясни колко време ни е необходимо, за да влезем в ритъм и защо смяната ни се отразява. „Хората, които са в добро психично здраве, обикновено се нуждаят от четири-пет дни, за да могат да настроят биологичния си часовник на вълната на новото време.

Църквата срещу работата в събота, неделя и на празници

Това е така, защото всички жизнени функции са изтеглени с един час назад от ритъма, който сме придобили с лятното часово време. Например - храним се час по-късно, пием кафе час по-късно, започваме работа час по-късно, тръгваме от работа час по-късно и вземаме лекарствата си в променен час", обясни той.

Докато се настроим, д-р Герев очаква хората по-трудно да се сработват, да правят често грешки, да се изнервят от дребни неща, да им се спи, да не си доспиват. Някои пък придобиват жизненост и енергичност, поради което заспиват трудно вечер, тъй като е изместен часът им за лягане, е сънят им се прекъсва.

Защо в другите езици имат отделни думи за време и време?

За хората със стрес и депресия пък са характерни силна раздразнителност и безпокойство, тревога, страхове и придружените с тях сърцебиене и колебание на кръвното налягане.

 

Д-р Веселин Герев допълни, че този симптом е от съществено значение, защото изследване, публикувано от Шведския кралски медицински институт Каролинска, показва, че в понеделник след смяната на часовото време броят на инфарктите нараства с 50%. За хората със стресови и депресивни състояния, д-р Герев съветва приемът на хормона мелатонин. Той допълни, че всичко останало - като да си лягаме по-рано и да ставаме по-рано, остава само в сферата на пожеланията и не върши никаква работа.