Механото с нов директор след протестна подписка
Механото с нов директор след протестна подписка / netinfo

Гимназията по механоелектротехника в Хасково скоро ще има нов ръководител. Настоящият директор е подал молба до Министерство на образованието да бъде възстановен на старото си място като помощник-директор на гимназията.

Дорина Карадимова е временно изпълняващ длъжността директор. Пред Дарик тя обясни, че причината да подаде молба до министерството е изтичане на неплатения й отпуск като помощник-директор. Нов ръководител на гимназията ще има едва след провеждането на конкурс, какъвто от министерството все още не е обявен.

Механото е може би една от най-скандалните гимназии в Хасково и това със сигурност е сред причините за премахването на Карадимова. В рамките на по-малко от година двама педагози от учебното заведение попаднаха в местните криминални хроники. Първи беше учителят по физика Тодор Камов. Седем ученички от гимназията подадоха сигнал срещу него за сексуален тормоз.

Механото с нов директор след протестна подписка
netinfo

Три от момичетата в ефира на Дарик описаха как учителят ги е опипвал и търсил начини да остава насаме с тях. Физикът излезе в неплатен отпуск. Децата бяха пратени на психолог, а органите на реда установиха, че обвиненията срещу учителя са скалъпени. Неплатеният отпуск на Камов изтече на 30 юни. На следващия ден обаче той е излязъл в болнични.

Причината вероятно е подписка срещу Камов от името на 48 негови колеги. С нея учителите казват, че не желаят да работят с Камов и настояват той да бъде дисциплинарно уволнен. Дорина Карадимова потвърди за тази подписка, като стана ясно, че е била пратена до образователния инспекторат още на 28 февруари тази година, по времето на Иван Панайотов. Въпросът е защо не е била публично огласена още тогава. Физикът Камов най-вероятно няма да се върне в гимназията. Извеждането му ще се случи под формата на това, че няма достатъчно часове за един норматив по физика.

Механото с нов директор след протестна подписка
netinfo

Другият станал скандално известен педагог от механото е учителят по физическо Иван Славов. Бившият охранител беше зрелищно арестуван в центъра на Хасково за телефонна измама. В него бяха намерени парите на възрастен човек, излъган, че внучето му се нуждае от спешна операция. Славов предстоя в ареста една нощ и стана ясно, че той е само „муле" в измамната схема. В момента Иван Славов е в неплатен отпуск, който изтича в края на месец август. Професионалната съдба на двамата педагози и връзката им с точно тази гимназия вероятно ще бъде окончателно решена от новия директор на учебното заведение.