Лина Райкова- читател на 2015 г. в регионалната библиотека
Лина Райкова- читател на 2015 г. в регионалната библиотека / netinfo

Лина Райкова Райкова е читател на годината на Регионална библиотека „Хр. Смирненски” в Хасково за 2015 г. 300 книги от фонда й е заела тя през миналата година. Плакет и книги за награда връчи директорът на библиотеката Кирилка Страшникова.

Националната кампания „Читател на годината- 2015 г.” стартира в навечерието на 24 май. Инициатори бяха ръководителят на българската делегация в групата на ЕНП в Европейския парламент и зам.-председател на групата Мария Габриел, Столична библиотека, с подкрепата на Българската библиотечно-информационна асоциация. Кампанията бе провокирана от изследване, според което 5% от българите не са прочели нито една книга през живота си. Близо 32% от пълнолетното население на страната споделя, че през последната една година не са прочели нито една книга, а 27% са на мнение, че не е нужно да четат. Целта на инициативата бе да насърчи четенето и интереса към книгата сред всички възрасти.

Лина Райкова читател на 2015 г в регионалната библиотека
netinfo

 

Най-активният читател на регионалната библиотека в Хасково Лина Райкова ще посети Европейския парламент в Брюксел с още 26 отличени от регионалните библиотеки в страната. Пътуването е осигурено от евродепутата Мария Габриел, съобщават от регионалната библиотека „Христо Смирненски”.