Лицензират терариума в Минерални бани
Лицензират терариума в Минерални бани / Снимка: Интернет

Предстои лицензиране на терариума в Община Минерални бани, съобщиха от РИОСВ - Хасково. Експерти по биоразнообразие от Екоинспекцията са взели участие в провелата се Междуведомствена комисия за лицензиране на зоологическа градина „Терариум Минерални бани". На форума са присъствали още представители на Екоминистерството, БАН, Министерството на земеделието, Агенцията по храните, Общината и екипа на терариума - управител, биолог и ветеринарен лекар.

Въз основа на доклад от комисията, министърът на околната среда и водите следва в едномесечен срок да издаде лиценз, съгласно Наредбата за условията и реда за лицензиране на зоологически градини.  Лицензът ще бъде с конкретни условия и предписания и с първоначална давност 5 години, като основно изискване ще бъде спазването на Наредбата за минималните изисквания и условия за отглеждане на животни в зоологическите градини. Едва след издаване на лиценз, първият в страната терариум със специално изградена за целта самостоятелна сграда ще отвори врати за жителите и гостите на курортното селище.

В терариума ще се отглеждат 16 вида влечуги, предоставени от Тракийското херпетологично дружество - Хасково, между които тънкоопашат смок, обикновена боа, жълта анаконда, килимен питон, габонска отровница, гърмящи змии и др.