Леко Славов с Изповеди в ДАНС
Леко Славов с Изповеди в ДАНС / DarikNews, Архив

Книгата на дългогодишният журналист и историк Леко Славов „Изповеди в ДАНС” ще бъде представена от 17.30 ч. днес в читалнята на библиотека „Пеньо Пенев”, съобщи директорът й Петко Каневски.

Леко Славов е роден на 16 март 1952 г. в  Меричлери. Завършва специалност "Българска филология" във ВТУ "Св. СВ. Кирил и Методий". Специализира и журналистика в софийския университет. Работи във вестник "Шипка" от 1987 до 1996 г. като преминава по пътя от репортер до заместник главен редактор. Той е и първият кореспондент на "Дарик радио" за Хасково. Работил е и като преподавател. В продължение на няколко години бе начело на дирекцията "Хуманитарни дейности" в общинската администрация на Димитровград при управлението на кмета Димитър Хаджииванов.

"Изповеди в ДАНС" е петата му книга. Включва 58 къси разказа. Заглавието е провокирано от табела в кръчма на малко градче, където Леко Славов вижда надписа "Пивница ДАНС". Вече бе представена в Хасково, Свиленград, Смолян и др.

Първата книга на Леко Славов "Хроника на една младост" излиза през далечната 1987 г. и е исторически публицистичен очерк за Димитровград. Втората е "Върхове в низината" - очерци за учители възрожденци. "Бохема и неговите архангели" е документална повест, преведена на повечето европейски езици. Четвъртата книга на Леко Славов "Времето на восъчните човечета" е издадена през 1997 г.