Концерт, "Магията на кларинета"
Концерт, "Магията на кларинета" / Община Димитровград
Едни от най-добрите ученици на известния кларинетист акад. Петко Радев ще свирят в Димитровград днес. Концертът-памет за него е по повод 85 години от рождението му и е с мотото „Магията на кларинета“.

На сцената на общинския театър „Апостол  Карамитев” от 18.30 часа ще свири Забавно-духовият оркестър с диригенти Доцо Вътков и Митя Иванов, а сред гост-солистите са Теодосий Спасов (кавал), Илиян Илиев, Еди Сарафян и др. Инициатори са братята кларинетисти от димитровградския оркестър Димитър и Веселин Митеви, които също са ученици на акад. Петко Радев и ще се представят със солови изпълнения тази вечер. Велко Георгиев и Пламен Павлов са другите двама солисти в програмата за концерта, която включва предимно класически произведения. Входът е с покани, които вече са свършили, информират организаторите.

Петко Радев е роден на 9 април 1933 г. в село Свобода, Чирпанско и наследява любовта към кларинета от баща си. Първо свири народна музика. Завършва музикалната академия в София в класа по кларинет на Сава Димитров. Преподавал е кларинет в Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" - София и АМТИИ — Пловдив. Прави множество записи на българска народна музика. Петко Радев почина на 23 септември 2017 г. в София.