„Златен век” за Стефан Диомов
„Златен век” за Стефан Диомов / Пресцентър
Композиторът Стефан Диомов гостува днес в Димитровград. Срещата-разговор с него е от 18 часа в Зала „Жул Леви” на димитровградския Забавно-духов оркестър. „С песните и пътешествията на Стефан Диомов“ е мотото на инициативата, която е част от програмата на тазгодишния Есенен салон на изкуствата, информират от общината в Димитровград.

Стефан Диомов е роден на 16 февруари 1945 г. в Бургас. Занимава се с музика от 1961 г. Създава вокален квартет „Тоника“ през 1972 г. От 1986 до 1991 г. е главен художествен ръководител на група „Магистрали“ към Транспортни войски. През 1992 г. се връща в родния Бургас, където основава група „Горещ пясък“. Две години по-късно събира членовете на ръководените от него вокални групи във „Фамилия Тоника“. През 1996 г. възражда конкурса „Бургас и морето“.

От няколко години Диомов съчетава писането на песни с фотоапарата и видеокамерата и през август тази година показа в родния Бургас четвъртата си фотоизложба видео филм със заглавие "Магията на фиордите и северните бели нощи". Експозицията включва 40 снимки от обиколката му с кораб из Северно и Балтийско море. Първите три изложби показват кадри от пътуванията му до водопадите Игоасу, до Гранд каньон в САЩ и до Перу - Мачо Пикчу.