Колекция ценни икони от Сливен в димитровградската галерия
Колекция ценни икони от Сливен в димитровградската галерия / DarikNews, Архив

В навечерието на Великденските празници Димитровград ще бъде домакин на изложбата „Икони от Сливен” на ХГ„Димитър Добрович”, която гостува по покана на местната галерия „Петко Чурчулиев”. Откриването е от 17.30 ч. днес там, като експозицията ще бъде представена от директора на сливенската галерия Даниела Ненчева.

В продължение на повече от век художественият музей в Сливен разполага с ценни образци на едно велико изкуство, поддържало векове християнската вяра, преживяло превратностите на времето, невежеството и вандализма.  След грижлива реставраторска намеса, тези творби са съхранени и върнати на обществото за нов живот, чрез музеен статут, коментира галеристката Надежда Стойнева.

Колекцията  включва произведения от ХVІІ до ХІХ век. Наред с уникалните работи на неизвестни зографи, тя е съхранила и запазила  прекрасни икони от представителите на неповторимата Тревненска художествена школа: папа Витан, Симеон Цонюв, Йоаникий папа Витанов, Кръстю Захариев, Ангел Цонюв, Йордан Михайлович, Недко Теодорович и други - родоначалници на българската живопис.