Койчо Николов е новият лидер на социалистите в Димитровград
Койчо Николов е новият лидер на социалистите в Димитровград / Дарик радио-Хасково

61-годишният Койчо Николов е новият председател на социалистите в община Димитровград. За него са гласували 49 от присъствалите на днешната конференция 92 делегати от 101 избрани. 14 бяха номинираните за лидерския пост, сред които и досегашният председател Димитър Петров. За него изминалият бе втори мандат и по устав няма право да заема мястото.

След 11 отвода по време на форума, другият претендент бе Виолета Желева- експредседател на младежката структура. 37 от делегатите са гласували за нея.

Избраният Койчо Николов е пенсионер. Дълги години е работил, като енергетик в димитровградския ТЕЦ. Член е на БСП от 1977 г. Висшист от АОНСУ, със следдипломна квалификация „Икономика”. Описват го, като човек с богат организационен опит- бивш комсомолски секретар и заместник-председател на общинския партиен съвет в Димитровград в годините от 1996 до 2000 г.

В 27-членния Партиен съвет, избран днес, 10 са новите попълнения, 6 от тях са младежи. Предстои на първото си заседание той да избере заместник-председатели- Досега те бяха трима, според новия лидер, по-удачно е да са двама. Нагърбих се с тази тежка отговорност, защото вярват в подкрепата на колективния орган- партийният съвет, посочи Койчо Николов.

Надявам се тази сплав от младост и опит да е стабилната основа за новия курс, по който БСП в Димитровград ще поеме, за да си върне изгубеното доверие и позиции, коментира досегашният лидер на партията в продължение на 8 години Димитър Петров. Той не скри, че е получил доста критики за катастрофалния резултат от местните избори и слабия от последните парламентарни. Оставам в партията и партийния съвет и продължавам да работя, посочи още той.

Койчо Николов е новият лидер на социалистите в Димитровград
netinfo

В кулоарите социалисти коментираха, че младата Виолета Желева е изгубила битката за лидерския пост заради това, че веднага след местния вот на пресконференция остро критикува общинското ръководство и обяви, че хвърля оставка, като председател на младежката структура. В нейна полза днес отводи направили Тодор Тодоров, Сашо Спасов и Христо Цветков. Делегатите започнаха да коментират, че има нещо нагласено и това също се отрази на гласуването, коментира още опитни в апаратните игри социалисти. По мнението им, победата на Койчо Николов, е победа на статуквото, макар и Димитър Петров да отрече, че той е бил неговият фаворит за поста. Зад кандидатурата му обаче, са застанали знакови за БСП в Димитровград фигури от недалечното минало, които определено имат своето влияние и днес.

Койчо Николов е новият лидер на социалистите в Димитровград
netinfo

 

Гости на 21-та отчетно-изборна конференция бяха депутатът Чавдар Николов и Милко Багдасаров, член на изпълнителното бюро.