Кметът на с.Странско получи медал За хората с добри сърца
Кметът на с.Странско получи медал За хората с добри сърца / DarikNews
Кметът на с. Странско получи медал "За хората с добри сърца"
74982
Кметът на с. Странско получи медал "За хората с добри сърца"
  • Кметът на с. Странско получи медал "За хората с добри сърца"

Почетен знак-медал „За хората с добри сърца” получи днес кметът на димитровградското село Странско Фильо Стоев.”За проявен героизъм и саможертва при спасяването на съселяните си от водното бедствие”, е записано в сертификата на отличието. Церемонията по връчването му бе днес в зала „Журналист” на СБЖ. То е присъдено на Фильо Стоев от Фондация „Помогни на нуждаещите се”, Колеж „Източен европейски образователен център” и Граждански форум „Съвет на нацията”.

Сред носителите на високото хуманитарно отличие са световноизвестни учени, общественици, граждани, хора на дълга. Сред първите лауреати на международния приз е и Рудолф Джулиани- кметът на Ню Йорк, оглавил акцията по ликвидиране последиците от атентатите на 11 септември 2001 г., както и спасителите на българските деца в река Лим, българският космонавт Александър Александров, инж. Раул Дагнино /Чили/ за проявена от него храброст, смелост и професионализъм при спасяването на тридесет и тримата чилийски миньори през август 2010 г., затрупани в мината „Сан Хосе”.

От началото на годината с високото отличие са удостоени Маестро Гаро Саркис Балтаян (САЩ), народният артист Мирослав Миндов – човекът, който с ролята на Бойчо Огнянов в първата екранизация на романа „Под игото”, посмъртно архитект Йосиф Шнитер, създал първия градоустройствен план на Пловдив, както и представители на деловите среди, дали човешки образ на личния си успех в бизнеса и др.

Не се чувствам герой, бе скромният коментар на Фильо Стоев. Да действаш по този начин в такава ситуация е нормална човешка реакция и бих го направил не само за хората от моето село, но и за всички, които са в беда, каза още той. И макар като спортист, който в продължение на 15 години е бил активно на борцовия тепих, да има куп медали, признава, че полученият днес му е най-ценен.

Чуйте го в приложения файл