Кметът на Ивайловград - кмет на годината?
Кметът на Ивайловград - кмет на годината? / Община Ивайловград

Кметът на Община Ивайловград Диана Овчарова влезе в съревнование с градоначалниците на 264-те общини в страната в първия по рода си конкурс „Кмет на годината". Конкурсът е организиран от портала на българските общини kmeta.bg.

Регламентът предвижда самите кметове, посредством индивидуално име и парола, да гласуват за свой колега във всяка от 10-те категории: Успешно привличане на инвестиции; Успешно усвояване на евросредства; Благоустрояване на градска среда; Развитие на туризма; Осигуряване на съвременни условия за отглеждане на деца; Опазване на природата; Поддържане и развитие на спорта в града; Кмет на гражданите и Кмет на годината. Всеки кмет може да упражни правото си на глас само веднъж.

В гласуването в категорията „Кмет на гражданите" ще могат да се включат всички читатели на Портала на българските общини като техният вот няма да изисква регистрация и те ще имат възможността свободно да гласуват за своя фаворит. Победителите ще получат специално изработени кристални статуетки и грамоти, а награждаването на „Кмет на годината" ще се проведе по време на годишната среща на Националното сдружение на общивите на 14 октомври.

Първият по рода си конкурс има за цел да популяризира добрите практики на общините, да покаже как градоначалниците подобряват работата си, взимайки примери от успешни колеги от Европа. И най-важното - какъв е ефектът върху живота на гражданите след избирането им за техни ръководители. Освен това съревнованието ще е и отражение на това доколко българските общини успяват да се превърнат в средище и изразител на гражданската отговорност и потенциал на нацията.