Хасково, "Хайдушка софра"
Хасково, "Хайдушка софра" / Община Хасково
Кметът Добри Беливанов откри петият фестивал „Хайдушка софра” в Хасково. Повече от 1100 танцьори от 54 любителски фолклорни колектива от цялата страна, сред които и 5 детски състава, участват в празника на българското хоро.

Участниците дефилираха по централната пешеходна зона на Хасково, след което извиха голямо хоро в зала”Дружба”.

Хасково, "Хайдушка софра"
Община Хасково

Всеки състав ще представи по две хора от различни етнографски области. Специален гост на събитието е Павел Зарев – член на управителния съвет на Асоциацията на хореографите. Гости са „Българка Джуниър квартет“ и Ансамбъла на Каракачаните. Гост бе е областният управител на Хасково Станислав Дечев.

Хасково, Станислав Дечев, "Хайдушка софра"
Областна администрация, Хасково

„Благодарен съм на създателите на този фестивал, на „Фъртуните на Мишо”, за това, че с много любов и усилия успяха да го наложат, като една от емблемите на Хасково. Благодарен съм им за това, че съхраняват българския дух и го предават на малки и големи. И не на последно място, за това, че благодарение на „Хайдушка софра”  Хасково  стои твърдо на фолклорната карта на България”, сподели той пред участниците във фестивала.

Хасково, "Хайдушка софра"
Областна администрация, Хасково

Инициатор и организатор на фестивала е хореографът Мишо Кадиев, ръководител на клуба за български народни танци „Фъртуните на Мишо”
Събитието няма състезателен характер. Идеята е да се съхранят българските хора и да бъдат популяризирани. Всички участници ще получат специални юбилейни плакети и грамоти.

Хасково, "Хайдушка софра"
Община Хасково

Община Хасково подкрепя събитието, като го финансира със 7 хиляди лева и предостави безвъзмездно зала” Дружба”.