Кметство става информационен център
Кметство става информационен център / DarikNews

Информационен и презентационен център на проект за Защитена местност "Злато поле" ще бъде старото кметство в едно от най-малките димитровградски села- Райново. Приключи ремонтът на сградата, за който в проекта бяха предвидени 50 000 лв. Предстои обзавеждането и оборудването му с необходимата техника, съобщи началникът на отдел "Екология" в община Димитровград и ръководител на проекта Пламен Митков.

Освен възстановяване и опазване на защитената зона "Злато поле", проектът цели да превърне мястото в атрактивна туристическа дестинация. Предстои изграждането на 4 наблюдателни кули за тази цел, както и изготвяне на залесителния план за територията. Над 130 вида птици гнездят там и това е най-голямата естествена влажна зона по поречието на река Марица. В нея зимуват около 1 000 птици от световнозастрашения вид малък корморан. Злато поле е и една от малкото останали чаплови колонии с над 100 двойки, коментира експерт-биологът на проекта Елена Стоева.

Близо 900 000 лв. е стойността на проекта, по който започна работа община Димитровград. За реализирането му бе теглен кредит от Фонд ФЛАГ за около 300 000 лв.