Кебчапчийниците на автопазара остават
Кебчапчийниците на автопазара остават / Darik News

Кебапчийниците на димитровградския автопазар, които миналата неделя бяха обект на проверка от агенцията по храните, няма да бъдат затворени. Собствениците на 16-те заведения от 13 фирми обаче, в рамките на близо месец гратисен период, ще трябва да изпълнят дадените им от агенцията предписания. Това стана ясно на инициирана от кмета на общината Иво Димов среща, в която участваха представители на всички фирми с обекти за хранене на автотържището, ръководството му, представители на местното ВиК и хасковската агенция по храните.

Най-големият проблем е липсата на течаща вода и канализационна система, посочи директорът и д-р Христо Вълчанов. Проверката миналата недела бе по сигнал, но тя няма да остане инцидентна и нашите инспектори ще продължат всеки уикенд да проверяват скарите на пазара, докато те не изпълнят хигиенните норми.

До седмица да бъде изготвена количествено-стойностна сметка за водоснабдяване на всяко от 13-те заведения, се ангажира днес управител на местното ВиК Станимир Евтимов. По груби сметки това ще коства до 20 000 лв. Всеки от стопаните на тези обекти да изгради септична яма или една за няколко близки едно до друго заведения за хранене, предложиха по време на срещата днес те. И поискаха такава да бъде организирана и с представители на електроразпределителното дружество, предвид проблеми и в тази област.

Моето желание е да се удовлетворени всички страни и да намерим разумното решение за този проблем, който съществува от години. С д-р Вълчанов го обсъждаме вече 2 месеца и вариантите са два- да осигурим нормални условия за този вид търговия и обектите да получат съответните лицензи или да предприемем действия по преместване на автотържището на ново място, с необходимата инфраструктура, коментира кметът Иво Димов. Че вторият вариант не е за предпочитане, ппредвид и това, че би коствало сериозна инвестиция, посочи още той.